Populaire suikervervanging gekoppeld aan schade aan hersencellen en een beroerte risico

Populaire suikervervanging gekoppeld aan schade aan hersencellen en een beroerte risico

Van koolhydraatarm ijs tot keto-eiwitrepen tot “suikervrije” frisdrank, de decennia oude zoetstof erythritol is overal.

Maar New University of Colorado Boulder -onderzoek toont aan dat het populaire suikervervanging en speciaal voedseladditief worden geleverd met ernstige nadelen, waardoor hersencellen op tal van manieren worden beïnvloed die het risico op een beroerte kunnen stimuleren.

De studie werd gepubliceerd in de Journal of Applied Physiology.

“Onze studie draagt bij aan het bewijsmateriaal dat suggereert dat niet-voedende zoetstoffen die over het algemeen zijn beweerd veilig te zijn, mogelijk niet zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn”, zei senior auteur Christopher DeSouza, hoogleraar integratieve fysiologie en directeur van het Integrative Vascular Biology Lab.

Eerste goedgekeurd door de Food and Drug Administration in 2001, Erythritol is een suikeralcohol, vaak geproduceerd door maïs te fermenteren en te vinden in honderden producten. Het heeft bijna geen calorieën, is ongeveer 80% zo zoet als tafelsuiker en heeft een verwaarloosbare impact op de insulinesniveaus, waardoor het een favoriet is voor mensen die proberen af te vallen, hun bloedsuiker onder controle te houden of koolhydraten te vermijden.

Maar recent onderzoek is begonnen licht te werpen op zijn risico’s.

Een recente studie met 4.000 mensen in de VS en Europa bleek dat mannen en vrouwen met een hogere circulerende niveaus van erythritol aanzienlijk meer kans hadden op een hartaanval of beroerte binnen drie jaar.

Desouza en eerste auteur Auburn Berry, een afgestudeerde student in zijn laboratorium, begonnen te begrijpen wat dat verhoogde risico zou kunnen veroorzaken.

Onderzoekers in het lab behandelden menselijke cellen die bloedvaten in de hersenen gedurende drie uur bekleden met ongeveer dezelfde hoeveelheid erythritol in een typische suikervrije drank.

Ze zagen dat de behandelde cellen op verschillende manieren werden veranderd: ze brachten aanzienlijk minder stikstofoxide tot expressie, een molecuul dat bloedvaten ontspant en verbreedt, en meer endotheline-1, een eiwit dat bloedvaten vernauwt. Ondertussen, wanneer aangevochten met een stolselvormende verbinding genaamd trombine, was de cellulaire productie van de natuurlijke stolsel-busting-verbinding T-PA “aanzienlijk afgezwakt”. De met Erythritol behandelde cellen produceerden ook meer reactieve zuurstofspecies (ROS), aka “vrije radicalen”, metabole bijproducten die ouder worden en cellen kunnen beschadigen en weefsel kunnen veroorzaken.

“Groot geheel, als je vaten meer vernauwden en je vermogen om bloedstolsels af te breken, wordt verlaagd, je risico op een beroerte gaat omhoog,” zei Berry. “Ons onderzoek toont dat niet alleen aan, maar hoe Erythritol het potentieel heeft om het risico op een beroerte te verhogen.”

Desouza merkt op dat hun studie alleen een portiegrootte van de suikervervanger gebruikte. Voor degenen die meerdere porties per dag consumeren, kan de impact vermoedelijk erger zijn.

De auteurs waarschuwen dat hun studie een laboratoriumonderzoek was, uitgevoerd op cellen en grotere studies bij mensen zijn nodig.

Dat gezegd hebbende, de Souza moedigt consumenten aan om labels te lezen, op zoek naar erythritol of “suikeralcohol” op het etiket.

“Gezien de epidemiologische studie die ons werk heeft geïnspireerd, en nu onze cellulaire bevindingen, geloven we dat het voorzichtig zou zijn voor mensen om hun consumptie van niet-voedings-sweeteners zoals deze te controleren,” zei hij.

Fuente

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *